Ενδοοικογενειακή βία-ένα ιδιαζόντως ατιμωτικό έγκλημα.

Ενδοοικογενειακή βία-ένα ιδιαζόντως ατιμωτικό έγκλημα.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα η τέλεση αξιόποινων πράξεων  ακόμη και μέσα στους κόλπους της οικογένειας, γεγονός το οποίο κατά τις αδιάστικτες διατάξεις του έννομης τάξης διώκεται απηνώς και η Πολιτεία επιδεικνύει σε τέτοιου είδους αποτροπιαστικές πράξεις μεταξύ των μελών της οικογενείας μηδενική ανοχή σε κάθε περίπτωση.

Επρόκειτο δια ειδεχθή εγκλήματα στρεφόμενα κατά των μελών της οικογενείας με ιδιαίτερη κατά τεκμήριο απαξία και βαναυσότητα με αποτέλεσμα να καταλύεται συθέμελα η αρμονική συμβίωση στα πλαίσια της οικογένειάς εστίας, να υποσκάπτεται το θεμέλιο της θαλπωρής και να διασαλεύεται η οικογενειακή τάξη και ειρήνη.

Ο επίμαχος Ν. 3500/2006 κολάζει ετερόκλητες  συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας επισύροντας κυρώσεις ιδίως στην ποινική έννομη τάξη αλλά και στην αστική καθότι στην δεύτερη περίπτωση η ενδοοικογενειακή βία λογίζεται ως μαχητό  τεκμήριο ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης.

Ο εν λόγω σύλλογος κατ’ ουσίαν αποτελεί έναν θύλακα περιφρούρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων  και ελευθεριών των γυναικών τα οποία φαλκιδεύονται ορισμένες φορές από άνδρες οι οποίοι «χρησιδεσπόζουν» στις γυναίκες καταλύοντας την αυτονομία τους ή επιβουλεύονται τη σωματική δύναμή τους με έμμεσα θύματα προέχοντος και κυρίως τα ανήλικα ενδεχομένως τέκνα.

Η βία μεταξύ των συζύγων και εν γένει η κακοποίηση συνιστούν αξιοκατάκριτες πράξεις και δέον είναι να καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές άνευ χρονοτριβής προτού προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η καταπολέμηση της βίας επιτυγχάνεται μόνο με την ανάδειξη του προβλήματος καθώς η σιωπή συνεπάγεται ενοχή, αδιέξοδο, ασφυξία και νομοτελειακά διόγκωση μίας αφόρητα πνιγηρής πραγματικότητας η οποία επιδρά δυσμενώς στην ψυχολογία του θύματος, δηλητηριάζοντας συγχρόνως την ψυχή των τυχόν ανήλικων παιδιών.

Το διαζύγιο, η παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, η καταμήνυση της βίας στα στενά πλαίσια της οικογένειας ενώπιον των αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών ή η αναφορά σε ένα δικηγόρο, αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα της γυναίκας και εκ των οικείων διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, κατά συνέπεια η καταγγελία συνιστά ελευθερία και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της γυναίκας σε αντιδιαστολή με την σιωπή που σημαίνει νομιμοποίηση εις το διηνεκές μίας νοσηρής και ιδιαζόντως επαχθούς κατάστασης με σωρεία αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών για το θύμα και τα παιδιά.

Εν κατακλείδι, ο σύλλογος καταγράφει την υφιστάμενη πραγματικότητα καθοδηγώντας παντοιοτρόπως ανάλογα τη φύση και το είδος του προβλήματος της εκάστοτε παθούσας η οποία προσφεύγει και την κατευθύνει αναλόγως με σκοπό την εξεύρεση μίας άμεσης και ουσιαστικής λύσης.

Στόχος είναι η εξάλειψη φαινομένων βίας, η ανάδειξη και πάταξή τάσεων εν γένει κακοποίησης των γυναικών εν τη γενέσει τους δια της νομίμου οδού με αίσθημα ευθύνης, σε συνάρτηση με την βέλτιστη προστασία των παιδιών.

Η οικογένεια σε περίπτωση που κλυδωνιστεί εκ θεμελίων είναι προτιμότερο να λυθεί με διαζύγιο ή κατεπείγουσες δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική γαλήνη μεταξύ του ζεύγους παρά να αναπαράγεται υποκριτικά το πρότυπο της φαινομενικά άτρωτης οικογένειας αλλά κατ’ ουσίαν εκ των ενόντων να νοσεί.

Δια όλα υπάρχει θεραπεία αρκεί να προστρέξει κανείς στην πρόληψη με τις κατάλληλες ενέργειες, η καταγγελία του προβλήματος δεν συνιστά επουδενί στίγμα, τουναντίον είναι μία πράξη λυτρωτική διότι όλοι έχουν και δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη στη χαρά την ελπίδα και εν τέλει στην ίδια τη ζωή αρκεί να διαρρήξουν τα εύθραυστα κοινωνικά στερεότυπα.

Τόλμα και εσύ, πάρε τη ζωή στα χέρια σου, κατήγγειλε τυχόν σύμπτωμα βίας, συζήτησε, κοινοποίησε το πρόβλημά σου, υπάρχει λύση όσο ακόμη αυτό γεννιέται…μην ενδοιάζεις, λάβε μία γνώμη έστω και προληπτικά…. ίσως αύριο θα είναι αργά.

 

                                                                                        Μετά τιμής,

                                                                     Χαράλαμπος (Χάρης) Β. Κατσιβαρδάς

                                                                                       (Δικηγόρος LL.M)

                                                                                   2103234919 και 6944-938836

 

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.